

Προορισμός
Παρίσι
Προγραμματίστε το ταξίδι σας με την SKY express
Άμα το σκεφτείτε, όταν σας ρωτάνε «πού ‘θα ‘θελες να πήγαινες ταξίδι τώρα;», η απάντηση «στο Παρίσι» είναι από τις πρώτες που έρχονται στο μυαλό. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας αποτελεί στερεότυπο απολαυστικού ταξιδιού. Το Παρίσι με τις πλατείες του, τα μνημεία, τους γραφικούς του δρόμους, τους κήπους του αλλά και με τον ρομαντισμό που εκπέμπει είναι η χαρά του ταξιδιώτη. Ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο, η Μονμάρτη, το Μουλέν Ρουζ και, λίγο παραπέρα, η Disneyland είναι μνημεία και αξιοθέατα που δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι παγκόσμια σύμβολα, είναι ταινίες, μουσικές, τέχνη, μόδα… Το Παρίσι δεν είναι απλώς η πόλη του φωτός. Το Παρίσι είναι ιδέα. Η καλύτερη ιδέα για ταξίδι.

Η ιστορία
Η ιστορία του Παρισιού χρονολογείται περίπου στο 259 π.Χ., με τους Parisii, μια κελτική φυλή εγκατεστημένη στις όχθες του Σηκουάνα. Το 52 π.Χ., το χωριό των ψαράδων κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, ιδρύοντας μια Γαλλο-Ρωμαϊκή πόλη που ονομάζεται Lutetia. Η πόλη άλλαξε το όνομά της σε Παρίσι κατά τον τέταρτο αιώνα.
Τον 11ο αιώνα, το Παρίσι γνώρισε ευημερία χάρη στο εμπόριο ασημιού και λόγω του οτι αποτελούσε στρατηγική διαδρομή για προσκυνητές και εμπόρους. Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, το Παρίσι χτυπήθηκε από τρεις εξεγέρσεις και τη βουβωνική πανώλη, που σκότωσε χιλιάδες Παριζιάνους. Το Παρίσι δεν άντεξε την αντίσταση στους Βρετανούς, από τους οποίους και καταλήφθηκε το 1431, με τον Ερρίκο ΣΤ' της Αγγλίας να στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας. Στις 24 Αυγούστου 1572, το βασιλικό συμβούλιο αποφάσισε να δολοφονήσει τους ηγέτες των Προτεσταντών, γεγονός το οποίο οδήγησε σε σφαγή Προτεσταντών στο Παρίσι, γνωστή ως Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαρθολομαίου.
Κατά την περίοδο 1648-1662, όπου γίνονταν διαδοχικοί εμφύλιοι στη Γαλλία. άνθισε και το φιλοσοφικό κίνημα του Διαφωτισμού. Στις 14 Ιουλίου 1789, οι Παριζιάνοι εισέβαλαν στη Βαστίλη, σύμβολο της βασιλικής εξουσίας, και στις 3 Σεπτεμβρίου 1791, δημιουργήθηκε το πρώτο γραπτό Σύνταγμα και εγκρίθηκε από τον τότε βασιλιά Λουδοβίκο XVI.
Στις 10 Αυγούστου 1792, οι Παριζιάνοι επιτέθηκαν στο παλάτι Tuileries και η Εθνοσυνέλευση ανέστειλε τα συνταγματικά δικαιώματα του Βασιλιά. Το νέο κοινοβούλιο κατάργησε τη μοναρχία και ανακήρυξε τη Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, στις 17 Αυγούστου 1795, εγκρίθηκε ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό από μοναρχικές ομάδες, με αποτέλεσμα στις 9 Νοεμβρίου 1799 να γίνει πραξικόπημα υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι – και μαζί τους η Αυτοκρατορία του Ναπολέοντα – έληξαν στις 20 Νοεμβρίου 1815, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλώ και υπογράφηκε η δεύτερη Συνθήκη του Παρισιού του 1815.
Από τον εικοστό αιώνα και μετά, το Παρίσι υπέστη σημαντικές αλλαγές με την ανοικοδόμηση διαφορετικών γειτονιών , πολλές από τις οποίες υπέστησαν ζημιές κατά τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη αντιστάθηκε στις γερμανικές επιθέσεις. Ωστόσο, το 1940, το Παρίσι καταλήφθηκε από τους Ναζί , αν και οι Παριζιάνοι αντιστάθηκαν και απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα στις 25 Αυγούστου 1944.


Αξιοθέατα




Πύργος του Άιφελ
Η ιστορία του Πύργου του Άιφελ αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος της εθνικής κληρονομιάς του Παρισιού, καθώς έχει υπάρξει σύμβολο της πόλης για δεκαετίες. Όταν η Γαλλική κυβέρνηση οργάνωνε τη Διεθνή Έκθεση του 1889 για τον εορτασμό 100 χρόνων από το πέρας της Γαλλικής Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή ενός κατάλληλου μνημείου. Υποβλήθηκαν περισσότερα από 100 σχέδια και η Επιτροπή ενέκρινε αυτό του διακεκριμένου μηχανικού γεφυρών Γκουστάβ Άιφελ. Ο πύργος λοιπόν ανεγέρθηκε μόνο σε δύο περίπου χρόνια (1887–1889), με μικρό εργατικό δυναμικό και μικρό κόστος, με ύψος 312 μέτρα. Στις 31 Μαρτίου 1889 έγιναν τα εγκαίνιά του και ο κατασκευαστής του ανέβηκε και τα 1.710 σκαλοπάτια ως την κορυφή για να τοποθετήσει τη Γαλλική σημαία. Όταν έγινε το έργο, είχε διαπιστωθεί ότι τα δικαιώματα αδειοδότησης θα διαρκούσαν μόνο 20 χρόνια και μετά ο Πύργος του Άιφελ θα έπρεπε να καταστραφεί. Ο δημιουργός του όμως κατάφερε να αποδείξει την επιστημονική του χρησιμότητα και έτσι ο Πύργος δεσποζει έως σήμερα σαν μέρος της Γαλλικής Ιστορίας και υποδέχεται περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Τοπική γαστρονομία




Κρεμμυδόσουπα
Παρόλο που προήλθε ως ένα ταπεινό αγροτικό πιάτο, η γαλλική κρεμμυδόσουπα θεωρείται σήμερα ως ένα από τα πιο πολύτιμα πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Ο ζωμός είναι απλός, γίνεται μόνο με καραμελωμένα κρεμμύδια και ζωμό κρέατος. Ωστόσο, η σούπα διακρίνεται από τα κρουτόν που τοποθετούνται πάνω από τη σούπα και, στη συνέχεια, όλο αυτό το θεσπέσιο δημιούργημα καλύπτεται γενναιόδωρα με τυρί και τοποθετείται στο φούρνο μέχρι το τυρί να δημιουργήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα πιάτο με πλούσια ιστορία και πολύ μεγάλη παράδοση, με την τελική του μορφή να καθιερώνεται το 17ο αιώνα.

Χρήσιμες πληροφορίες
Αεροδρόμιο: +33 170 363 950
Καιρικές συνθήκες Παρίσι

Αεροδρόμιο
Παρίσι Αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG)
Terminal: T1
95700 Roissy-en-France, France