undefined

Προορισμός
Θεσσαλονίκη

Προγραμματίστε το ταξίδι σας με την SKY express

Ταξιδέψτε στην πιο πολυτραγουδισμένη, κινηματογραφική, πολυπολιτισμική και ερωτική πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη. Η «συμπρωτεύουσα», όπως έχει καθιερωθεί να την αποκαλούν, προσφέρει μια μαγική εμπειρία σε όποιον την επισκεφθεί, μιας και συνδυάζει ό,τι μπορεί να επιθυμήσει ένας ταξιδιώτης - βουνό, θάλασσα, περιπάτους με φανταστική θέα, νυχτερινή ζωή, καλό φαγητό, τέχνη, πολιτισμό, ψώνια και τόσα άλλα που αξίζει να εξερευνήσετε. Η πόλη της Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997 μιας και είναι από μόνη της ένα υπαίθριο μουσείο. Σε όποιο δρόμο και αν βρεθείτε, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια επιβλητική εκκλησία ή ιστορικό μνημείο για να φωτογραφίσετε. Μάλιστα, με 15 μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένα από την UNESCO, η πόλη πραγματικά αντανακλά πολιτισμό. Κάντε μια βόλτα στην παραλία και θαυμάστε τον Λευκό Πύργο, το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Πιείτε τον καφέ σας στην Πλατεία Αριστοτέλους και συνεχίστε για τα ψώνια σας στην Τσιμισκή. Απολαύστε μια βραδιά με φαγητό και μουσική στα ιστορικά Λαδάδικα. Επισκεφθείτε την Άνω Πόλη και περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της, ανηφορίζοντας για τα Κάστρα και καταλήγοντας για έναν καφέ με θέα όλη την πόλη το ηλιοβασίλεμα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες και σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε. Κλείστε τα εισιτήριά σας με τη SKY express και γεμίστε τις βαλίτσες σας με τις πιο ονειρεμένες εικόνες, γεύσεις και αναμνήσεις που θα χαραχτούν στο μυαλό σας για πάντα.

history

Η ιστορία

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., παίρνοντας το όνομά της από την κόρη του Βασιλιά Φιλίππου Β' και αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της πόλης την κατέστησε έως σήμερα το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Μακεδονίας και της ευρύτερης Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η μακραίωνη ιστορία της πόλης έχει χαραχθεί από την επέλαση μεγάλων αυτοκρατοριών, όπως της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής, γεγονός που αντανακλάται στα μνημεία - τους αδιάψευστους μάρτυρες που αφηγούνται στους επισκέπτες τους ιστορίες από διαφορετικές περιόδους, πολιτισμούς και θρησκείες. Κάποια από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της πόλης που σώζονται μέχρι σήμερα κατασκευάστηκαν τις περιόδους αυτές, όπως η Εγνατία οδός, η Ροτόντα και η Καμάρα κατά τη Ρωμαϊκή εποχή και ο Λευκός Πύργος την περίοδο της Οθωμανικής επέλασης.

Η νεότερη ιστορία βρίσκει τη Θεσσαλονίκη εν μέσω αναταραχών και κοινωνικοοικονομικών επαναπροσδιορισμών, με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Γερμανική κατοχή να αφήνουν το στίγμα τους στην ιστορία της πόλης, η οποία ελευθερώθηκε πλέον τον Οκτώβρη του 1944.

Λευκός Πύργος

Είναι το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, γνωστό σε όσους έχουν επισκεφθεί την πόλη και όχι μόνο. Χτίστηκε την εποχή της Οθωμανικής επέλασης και σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο όπου οι επισκέπτες του μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά στο χρόνο και την ιστορία της πόλης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι στο παρελθόν λειτουργούσε σα φυλακή για βαρυποινίτες, έχοντας την ονομασία «Πύργος του Αίματος». Με ύψος σχεδόν 34 μέτρα και διάμετρο 22,70 μέτρα, ο Λευκός Πύργος στέκεται επιβλητικά στην αρχή της Νέας Παραλίας και προσφέρει πανοραμική θέα τόσο στο Θερμαϊκό και το βουνό του Ολύμπου, όσο και στην Άνω Πόλη και τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης θεωρείται το σήμα κατατεθέν οποιουδήποτε φούρνου της πόλης. Είναι το αγαπημένο σνακ των κατοίκων της και το επιλέγουν κυρίως για πρωινό αλλά και για ένα ελαφρύ κολατσιό μέσα στην ημέρα. Το διάσημο κουλούρι ταξιδεύει πίσω στη Βυζαντινή εποχή και το όνομά του προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι στο παρελθόν, οι μικροπωλητές γύριζαν την πόλη με ταβάδες στο κεφάλι και πουλούσαν τα κουλούρια από τα ξημερώματα. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξεκίνησε σαν ένα απλό ζυμάρι που το έπλαθαν σε στρογγυλό σχήμα, πασπαλισμένο με σουσάμι και έχει εξελιχθεί σήμερα με πολλές παραλλαγές όπως με γέμιση τυριού, πολύσπορο, ολικής άλεσης και με ταχίνι.

clouds

Χρήσιμες πληροφορίες

Καιρικές συνθήκες Θεσσαλονίκη

history

Αεροδρόμιο

Δ.Κ.Α. Θεσσαλονίκης (SKG)