undefined

Προορισμός
Σάμος

Προγραμματίστε το ταξίδι σας με την SKY express

Αν αναζητάτε έναν προορισμό για τις επόμενες διακοπές σας, σας έχουμε τον καλύτερο... Ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Σάμο! Αυτό το λαμπρό στολίδι ξεχωρίζει για το καταπράσινο φυσικό του περιβάλλον, τα γραφικά του ψαροχώρια και τις υπέροχες παραλίες του με την κατάλευκη άμμο και τα κρυστάλλινα νερά τους. Οι διακοπές στη Σάμο έχουν κάτι για όλους - πολυσύχναστα παραλιακά θέρετρα και παράλληλα, παρθένα χωριά με μοναδική θέα στο βουνό. Αν καταφέρετε να ξεκολλήσετε από τις μαγευτικές ακτές του νησιού, ξεκινήστε τις περιηγήσεις. Υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία και τοποθεσίες από διάφορες ιστορικές περιόδους σε όλο το νησί. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Σάμος ήταν το πατρικό νησί της θεάς Ήρας. Γι' αυτό οι ντόπιοι έχτισαν ένα μεγάλο ιερό, το Ηραίο, προς τιμήν της. Κοντά στο Ηραίο θα βρείτε και το Ευπαλίνειο όρυγμα. Αυτή η σήραγγα χρησιμοποιήθηκε ως υδραγωγείο στην αρχαιότητα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής του. Για όσους αγαπούν την εξερεύνηση, υπάρχουν ακόμα περισσότερα μέρη για να ανακαλύψετε! Ένα από αυτά είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής πάνω από το Πυθαγόρειο. Εκεί, θα βρείτε μια μυστηριώδη σπηλιά - εκκλησία, όπου φέρεται να βρέθηκε η ιερή εικόνα της Παναγίας. Για εσάς που προτιμάτε την πεζοπορία θα χαρούν να μάθετε ότι το νησί διασχίζεται από πολλά μονοπάτια πεζοπορίας. Ανακαλύψτε λοιπόν τη Σάμο και ανοίξτε απλόχερα την αγκαλιά σας για να δεχτείτε όλες τις ομορφιές που θα σας προσφέρει, κάνοντάς σας να δείτε πώς μοιάζει η ευτυχία, μέσα από τα μάτια της απλότητας και της φυσικής ομορφιάς του νησιού.

history

Η ιστορία

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, πιστεύεται ότι η Σάμος κατοικήθηκε κατά τα νεολιθικά χρόνια, την 3η χιλιετία π.Χ.. Οι πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν οι Πελασγοί, οι Φοίνικες, οι Λέλεγες και οι Κάρες. Τους αποίκους αυτούς διαδέχθηκαν οι Μυκηναίοι. Η Σάμος έγινε μεγάλη δύναμη κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. όταν κυβερνήθηκε από τον τύραννο Πολυκράτη, ο οποίος μετέτρεψε το νησί σε τεράστια ναυτική δύναμη. Υπό την κυριαρχία του, οι τέχνες και οι επιστήμες άκμασαν και χτίστηκε η σήραγγα του Ευπαλίνου και το υπέροχο Ηραίο. Η ιστορία της Σάμου έχει σημαδευτεί από ορισμένες διάσημες προσωπικότητες , όπως ο αστρονόμος Αρίσταρχος , ο πρώτος που υποστήριξε ότι ο ήλιος ήταν το κέντρο του σύμπαντος, ο φιλόσοφος Επίκουρος, ο παραμυθογράφος Αίσωπος και ο διάσημος μαθηματικός Πυθαγόρας. Κατά τη Μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.), οι Σάμιοι βοήθησαν την Αθήνα να κερδίσει και στη συνέχεια συμμάχησαν μαζί της και επέστρεψαν στη δημοκρατία. Η Σάμος έλαβε μέρος και στη Μάχη της Μυκάλης και με το υπόλοιπο ελληνικό ναυτικό νίκησε τον Περσικό στόλο. Κατά τη διάρκεια των Πελοποννησιακών Πολέμων, το νησί καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες. Στη συνέχεια περιήλθε στην κυριαρχία των Ρωμαίων, των Ενετών και των Γενουατών. Το 1453, η Σάμος πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων. Οι κάτοικοι του νησιού έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό, στις αρχές της δεκαετίας του 1820. Όμως οι Μεγάλες Δυνάμεις έδωσαν το νησί πίσω στους Τούρκους το 1830, καθιστώντας το ημιαυτόνομο και διοικούμενο από χριστιανό πρίγκιπα. Η Σάμος εν τέλει επανενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1912, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Σήμερα, η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία και την αλιεία.

Ηραίο Σάμου

Το Ηραίο της Σάμου είναι ένας ναός αφιερωμένος στην θεά Ήρα, σύζυγο και αδελφή του Δία. Η Σάμος είναι το νησί στο οποίο η Ήρα και ο Δίας έκαναν μήνα του μέλιτος για τριακόσια χρόνια. Το Ηραίο βρίσκεται επτά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου. Το αξιοθέατο αυτό αποτελείται πλέον από μια στήλη, την Κολώνα όπως ονομάζεται. Ο δρόμος που ένωνε το Πυθαγόρειο με το Ηραίο ονομαζόταν Ιερός Δρόμος και ήταν στρωμένος με πέτρα επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Ήρα δεν λατρευόταν μόνο από τους Έλληνες. Πριν από τους Έλληνες θεωρούνταν θεά της φύσης και της γονιμότητας. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που αυτός ο ναός βρίσκεται σε μια πλατιά, εύφορη πεδιάδα. Άλλος ένας λόγος μπορεί να ήταν το ότι η Ήρα θεωρούνταν και η προστάτιδα των κοπαδιών και του αγροτικού πλούτου.

Ελαιόλαδο Σάμου

Το εξαιρετικό αυτό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται στη Σάμο, κατά 90% από την ποικιλία ελιάς Θρουμπολιά και κατά 10% από την Κορωνέικη και είναι προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Κατά την παρασκευή του συγκεκριμένου ελαιολάδου, οι ελιές αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο δέντρο και έπειτα μαζεύονται με χτύπημα από το δέντρο και πέφτουν σε δίχτυα. Μετά από τρεις ημέρες, οι ελιές καθαρίζονται και συμπιέζονται στο ελαιοτριβείο. Οι συνθήκες επεξεργασίας είναι πολύ συγκεκριμένες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και οι εξαιρετικές ιδιότητες του λαδιού. Το ελαιόλαδο της Σάμου έχει χρυσαφένιο χρώμα, γλυκιά γεύση και υπέροχο άρωμα.

clouds

Χρήσιμες πληροφορίες

Καιρικές συνθήκες Σάμος

history

Αεροδρόμιο

Κ.Α. Σάμου "Αρίσταρχος ο Σάμιος" (SMI)