

Προορισμός
Λυών
Προγραμματίστε το ταξίδι σας με την SKY express
Η τρίτη μεγαλύτερη και μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Γαλλίας, καθώς επίσης και δεύτερη σε επισκεψιμότητα πόλη μετά το Παρίσι, γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας, έδρα πολλών Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO... Όλα αυτά και άλλα τόσα πολλά είναι η Λυών! Άρτια «τοποθετημένη» στη συμβολή των ποταμών Ροδανού και Σον, η Λυών είναι από μόνη της μια πόλη-μουσείο, γεμάτη ρωμαϊκά ερείπια, ιστορικές βιομηχανικές περιοχές και την αριστοκρατική συνοικία Presqu'île του 19ου αιώνα, με τα εντυπωσιακά της κτίρια και τους εμπορικούς της δρόμους. Η Λυών θα σας εκπλήξει, μιας και είναι μια πόλη που μεταμορφώνεται όσο η μέρα γίνεται νύχτα... Περιπλανηθείτε στα μυστικά της περάσματα, τα traboules, τα οποία χτίστηκαν τον 4ο αιώνα για να μπορούν οι έμποροι να ταξιδεύουν σε όλη την πόλη αόρατα. Γεμάτα με σπίτια, αυλές, κήπους και στενούς πέτρινους διαδρόμους - και μακριά από τη φασαρία των δρόμων - τα traboules αποτελούν μια γαλήνια απόδραση στο παρελθόν της πόλης και στη σύγχρονη ζωή της Λυών. Εξερευνήστε μια από τις μεγαλύτερες αναγεννησιακές παλιές συνοικίες στην Ευρώπη, τη Vieux Lyon, όπου θα θαυμάσετε πολυτελή σπίτια, σε γοτθικό, ιταλικό και γαλλικό αναγεννησιακό στυλ, χτισμένα από πλούσιες οικογένειες εμπόρων μεταξιού του 15ου, 16ου & 17ου αιώνα. Και φυσικά, μην παραλείψετε να γευτείτε την γαστρονομικό πλούτο της Λυών, ιδανικά σε ένα από τα φημισμένα bouchon της. Αυτές οι παραδοσιακές ταβέρνες της πόλης έχουν να σας προσφέρουν μια μοναδική οικογενειακή ατμόσφαιρα, λαχταριστές νοστιμιές και φανταστικό κρασί. Λοιπόν, τι άλλο χρειάζεται κανείς για να νιώσει γεμάτος από ένα ταξίδι; Η Λυών σας ανοίγει την αγκαλιά της και σας καλεί να την ανακαλύψετε!

Η ιστορία
Η ιστορία της Λυών αντανακλά την πλούσια κληρονομιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, η οποία έχει επηρεάσει πολύ την εμφάνιση της πόλης σήμερα . Από τη ρωμαϊκή εποχή έως τον 20ο αιώνα, μέχρι την εποχή της Αναγέννησης και της Γαλλικής Επανάστασης, η Λυών έζησε μια αρκετά ταραχώδη ιστορία. Το 43 π.Χ. λοιπόν, ιδρύθηκε μια ρωμαϊκή στρατιωτική αποικία που ονομαζόταν Lugdunum και στη συνέχεια έγινε η πρωτεύουσα των Γαλατών. Η Λυών έφτασε στο αποκορύφωμα της κλασικής ανάπτυξής της τον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία εισήχθη ο Χριστιανισμός, ενσωματώθηκε στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 1032, ενώ το 1312 προσαρτήθηκε στο βασίλειο της Γαλλίας. Η Αναγέννηση σήμανε μια περίοδο οικονομικής ευημερίας και πνευματικής λάμψης. Η ίδρυση, το 1464, εμπορικών εκθέσεων, μαζί με την άφιξη στην πόλη των Ιταλών εμπόρων τραπεζιτών, επέτρεψαν στη Λυών να ανθίσει. Τον 17ο αιώνα ήταν η μεταξουργική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Γαλλική Επανάσταση έφερε δύσκολες στιγμές για τη Λυών. Η κατάρρευση της εγχώριας αγοράς και το κλείσιμο των ξένων αγορών οδήγησαν σε ύφεση στη βιομηχανία μεταξιού και το 1793 η πόλη πολιορκήθηκε από τις δημοκρατικές δυνάμεις των Montagnards. Τον 19ο αιώνα η ευημερία στη Λυών επανήλθε. Η αστική ανάπτυξη ξεκίνησε μόλις τη δεκαετία του 1950, μετά τις περιόδους στασιμότητας και ύφεσης μεταξύ του 1920 και του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Αξιοθέατα



Vieux Lyon
Αυτή η συνοικία, χτισμένη μεταξύ του λόφου Fourvière και του ποταμού Σον, δεν έχει χάσει τίποτα από τη γοητεία που υπάρχει στα στενά αναγεννησιακά σοκάκια της. Το Vieux-Lyon είναι μια μυστική και μυστηριώδης συνοικία, που αποκαλύπτεται κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες, όπου κρυφά περάσματα - τα περιβόητα traboules - επέτρεπαν στους ανθρώπους να περνούν διακριτικά από τον ένα δρόμο στον άλλο χωρίς να βγαίνουν από το κάθε κτίριο. Η Rue Saint-Jean, κοντά στον γοτθικό καθεδρικό ναό Saint Jean, φιλοξενεί πολλά εστιατόρια και καταστήματα. Και στη Rue du Bœuf, μπουτίκ σχεδιαστών διεκδικούν την προσοχή με εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin που αναφέρονται στον διάσημο γαλλικό οδηγό. Μη διστάσετε να περιπλανηθείτε και να χαθείτε ανάμεσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της γειτονιάς!
Τοπική γαστρονομία



Quenelles
Τα quenelles είναι μια από τις πιο διάσημες λιχουδιές της Λυών και αποτελούν ένα must-try πιάτο κάθε επίσκεψης στην πόλη. Συχνά σερβίρονται με λευκό ρύζι και η σπογγώδης υφή και η ντελικάτη γεύση τους θα σας κρατήσουν ζεστούς, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τα quenelles είναι ένα είδος μακρόστενου ζυμαρικού που φτιάχνεται με ζύμη από αλεύρι ή σιμιγδάλι, νερό, γάλα, βούτυρο και αυγά, η οποία συνδυάζεται με κρέας ή ψάρι. Στη συνέχεια, το ζυμαρικό καλύπτεται με σάλτσα, με την παραδοσιακή επιλογή στη Λυών να είναι η σάλτσα nantua, δηλαδή ένα μείγμα από μπεσαμέλ και βούτυρο καραβίδας.

Χρήσιμες πληροφορίες
Αεροδρόμιο: +33 426 007 007
Καιρικές συνθήκες Λυών

Αεροδρόμιο
Αεροδρόμιο Σαιντ Εξυπερύ της Λυών (LYS)
69125 Colombier-Saugnieu, France