undefined

Προορισμός
Λάρνακα

Προγραμματίστε το ταξίδι σας με την SKY express

Λάρνακα ή Σκάλα για τους ντόπιους, όπως και να την πείτε, η πόλη αυτή παραμένει ένα από τα στολίδια της Κύπρου. Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, με πληθυσμό άνω των 75.000 κατοίκων. Ανακαλύψτε τις κρυμμένες ομορφιές της Λάρνακας, μέσα από γραφικούς περιπάτους στα πετρόκτιστα στενάκια της. «Λουστείτε» με τα αρώματα ανατολής της πόλης από τη στιγμή που θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιό της, θαυμάζοντας το επιβλητικό τέμενος Χαλά Σουλτάν τεκκέ, χτισμένο πάνω στην αλυκή της Λάρνακας και περιτριγυρισμένο από φοίνικες. Μάλιστα, αν τύχει και επισκεφθείτε την πόλη κατά τον Οκτώβριο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και τα φλαμίνγκο που έρχονται στην αλυκή για να ξεχειμωνιάσουν, επιλέγοντας το απαλό κλίμα της εποχής. Σε μία ακτογραμμή περίπου 7 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι της πόλης, μπορείτε να απολαύσετε τους περιπάτους σας κατά μήκος της παραλίας Μακένζυ, βραβευμένης με μπλε σημαία και στολισμένης με φοίνικες καθ'όλο το μήκος της, συνεχίζοντας προς την παραλία της Καστέλλας, επίσης βραβευμένης για τα καταγάλανα νερά της. Στη διαδρομή υπάρχουν δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια, έτοιμα να σας υποδεχτούν για ένα καφέ ή φαγητό. Συνεχίζοντας προς το κέντρο της πόλης και πηγαίνοντας παραλιακά, φτάνετε στις Φοινικούδες, άλλη μια παραλία, η οποία βρίσκεται δίπλα από τη μαρίνα της Λάρνακας. Λίγο ακόμα και θα φτάσετε στο λιμάνι! Οι ομορφιές της Λάρνακας δε σταματούν όμως εδώ. Το κέντρο της πόλης, καθώς και τα γύρω χωριά της, έχουν να σας διηγηθούν ιστορίες και να σας ζωγραφίσουν εικόνες από το παρελθόν, που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό σας για πολύ καιρό.

Info

ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ COVID-19 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

history

Η ιστορία

Η Λάρνακα είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες πόλεις της Κύπρου. Στο πέρασμα των αιώνων, η πόλη έχει φιλοξενήσει τους Φοίνικες, τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Οθωμανούς και τους Βρετανούς.

Η ιστορία της Λάρνακας, γνωστής και ως Κίτιον, λέγεται ότι ανάγεται στις βιβλικές ημέρες του Νώε, καθώς πιστεύεται ότι ο εγγονός του, ο Κιττίμ, ίδρυσε εκεί τον πρώτο οικισμό πριν από περίπου 6000 χρόνια.

Η προνομιακή τοποθεσία της Λάρνακας έχει προσελκύσει διάφορους εμπόρους, εισβολείς και κατακτητές ανά τους αιώνες, με τη βυζαντινή εποχή να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην ιστορία της πόλης. Οι Βυζαντινοί έχτισαν τα πιο σημαντικά μνημεία, που σώζονται έως σήμερα, όπως το Ναό Αγίου Λαζάρου.

Φτάνοντας στο 16ο αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία άπλωσε το πέπλο της στην Κύπρο, με τη Λάρνακα να καθίσταται κόμβος στη Μεσόγειο. Από την περίοδο αυτή απέμεινε το Φρούριο της Λάρνακας και το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ. Ακολούθησαν οι Βρετανοί, που πήραν τον έλεγχο της Κύπρου το 1878 και η Λάρνακα τότε χρησιμοποιήθηκε σα λιμάνι εισόδου, με το κάστρο της να έχει μετατραπεί σε φυλακή. Παρέμεινε έτσι το κύριο κέντρο του νησιού μέχρι το 1960, όποτε και η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ναός Αγίου Λαζάρου

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Λάζαρος, αφού αναστήθηκε από τους νεκρούς, πήγε και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα για ακόμα 30 χρόνια όπου και χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου. Όταν τελικά πέθανε, τάφηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Λαζάρου. Η εκκλησία χτίστηκε τον 9ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ' και αναστηλώθηκε τον 17ο αιώνα. Ο Ναός φιλοξενεί εντυπωσιακές ζωγραφιές της Παναγίας και του Βρέφους, του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου, καθώς και μια ασημένια εικόνα του Αγίου Λαζάρου που χρονολογείται στο 1659. Απέναντι από την αυλή της εκκλησίας βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο περιέχει μια συλλογή από θρησκευτικές εικόνες και κειμήλια.

Σεφταλιές

Οι σεφταλιές είναι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου και δε νοείται επισκέπτης στη νησί που να μην έχει δοκιμάσει αυτόν τον εκλεκτό μεζέ. Πρόκειται για χοιρινό κιμά, που πλάθεται με μαϊντανό και κρεμμύδια σε σχήμα κεφτέ, ο οποίος μετά τυλίγεται με μπόλια και ψήνεται στα κάρβουνα. Κάθε χρόνο καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες σεφταλιών στην Κύπρο, τόσο από ντόπιους όσο και από επισκέπτες του νησιού. Μάλιστα, αγαπημένο φαγητό των ντόπιων είναι η κυπριακή πίτα μιξ, που στην ουσία περιλαμβάνει σουβλάκι χοιρινό, σεφταλιές και διάφορα λαχανικά μέσα σε μια πίτα.

clouds

Χρήσιμες πληροφορίες

Καιρικές συνθήκες Λάρνακα

history

Αεροδρόμιο

Δ.Α. Λάρνακας (LCA)

*Η υπηρεσία Fast Lane για το αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι προσωρινά μη διαθέσιμη για on-Line αγορά.