undefined

Προορισμός
Αλεξανδρούπολη

Προγραμματίστε το ταξίδι σας με την SKY express

Μια παραθαλάσσια απόδραση, λουσμένη με το φως μιας λαμπερής πόλης... Πανέμορφες παραλίες, υπέροχα εστιατόρια, άφθονη φύση και άγρια ζωή είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τον πίνακα της Αλεξανδρούπολης, της πόλης που συναντάτε στον πρώτο σας σταθμό μπαίνοντας στην Ελλάδα από την Ασία. Ένα σταυροδρόμι ιστορίας και πολιτισμών, η Αλεξανδρούπολη συνδυάζει άριστα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, σε ένα μοναδικό κράμα ομορφιάς και επιβλητικότητας. Ο παραλιακός της δρόμος στολίζεται με τον Φάρο της πόλης, που στέκεται περήφανος ρίχνοντας αδιάκοπα το φως του στη θάλασσα για πάνω από έναν αιώνα. Οι δρόμοι της πόλης είναι ατμοσφαιρικοί και η προκυμαία της είναι γεμάτη ταβέρνες, εστιατόρια με θαλασσινά, μπαρ και ξενοδοχεία. Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας προορισμός διακοπών που καλύπτει τα γούστα και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη. Μάλιστα, για όσους θέλουν να φύγουν από την Αλεξανδρούπολη και να εξερευνήσουν την ομορφιά της γύρω περιοχής, το πανέμορφο Δέλτα του Έβρου ξεδιπλώνει τη μυστηριώδη, καλλιτεχνική ομορφιά της φύσης που το περιβάλλει. Οργανώστε λοιπόν το επόμενό σας ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη και ανακαλύψτε όλα τα κρυμμένα της πετράδια, θαυμάστε την ομορφιά και την ιστορία της και γευτείτε τις μοναδικές βορειοελλαδίτικες νοστιμιές που έχει να σας προσφέρει!

history

Η ιστορία

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η Αλεξανδρούπολη ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, παρόλο που κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν σημαντική στρατιωτική πόλη. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, η πόλη σχεδόν εξαφανίστηκε. Ξαναχτίστηκε από τους Οθωμανούς τον 19ο αιώνα και της δόθηκε το όνομα Dedeagaç, ενώ αργότερα, κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877–1878), καταλήφθηκε από τους Ρώσους, οι οποίοι ξαναέχτισαν την πόλη, η οποία είχε χτιστεί με στενούς ελικοειδής δρόμους και μικρά δρομάκια, όπως τα περισσότερα χωριά της περιόδου. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους η Αλεξανδρούπολη καταλήφθηκε από τους Βούλγαρους και στη συνέχεια από τους Έλληνες. Επιστράφηκε στη Βουλγαρία μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Θράκη δόθηκε στην Ελλάδα, αν και η Βουλγαρία είχε τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει ως λιμάνι, καθώς ήταν πολύ πιο βολική για την πρόσβαση Μεσόγειο απ' οτι τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Αν και πιθανότατα ο κόσμος υποθέτει ότι το όνομα της πόλης παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο, στην πραγματικότητα ονομάστηκε έτσι από τον βασιλιά Αλέξανδρο της Ελλάδας που την επισκέφτηκε το 1920. Η πόλη έγινε επίσημα ελληνική με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αλλά όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δόθηκε πίσω στη Βουλγαρία μέχρι την ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Από τότε είναι και πάλι Ελληνική.

Φάρος

Ο εμβληματικός φάρος της Αλεξανδρούπολης έχει ύψος 27 μέτρα, με έξι ορόφους πέτρινες σκάλες και το φως του φαίνεται περίπου 44 χιλιόμετρα μακριά. Είναι δύσκολο να μην προσέξετε το κύριο και πιο φωτεινό αξιοθέατο της πόλης, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι από το 1880. Καθοδηγώντας ακούραστα τους ναυτικούς, εξακολουθεί να αναφέρεται με το παλιό όνομα της πόλης, Dede-Agats, στους ναυτικούς χάρτες. Σήμερα στην είσοδό του θα βρείτε μια μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφεται η ιστορία του φάρου, και η οποία τοποθετήθηκε εκεί το 1994 από τον Σύνδεσμο Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Έβρου. Ο φάρος λειτουργεί πλέον υπό την άμεση εποπτεία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει αναλάβει να τον συντηρεί και να φροντίζει για την διατήρηση της κατάστασής του.

Καβουρμάς

Ο καβουρμάς είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που συναντάται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και συνάδει με τη μαγειρική ορολογία «μπρεζέ», δηλαδή κρέας μαγειρεμένο και αρκετή ώρα. Η διαδικασία παραγωγής του καβουρμά ξεκινάει με το αλάτισμα και καρύκευμα του κρέατος και το μαγείρεμά του σε σιγανή φωτιά για πολλές ώρες, μέσα στο λίπος του. Μόλις μαγειρευτεί φυλάσσεται μαζί με το λίπος του, σε σκεύος σκεπασμένο με καπάκι. Εναλλακτικά, οι παραγωγοί του δίνουν κυλινδρικό σχήμα για να πήξει και να κόβεται σε μερίδες.

clouds

Χρήσιμες πληροφορίες

Καιρικές συνθήκες Αλεξανδρούπολη

history

Αεροδρόμιο

Κ.Α. Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος" (AXD)