Κύθηρα-Ιστορία

Προορισμός
Κύθηρα

Προγραμματίστε το ταξίδι σας με την SKY express

Γνωστά και ως Τσιρίγο από την εποχή της Ενετοκρατίας, τα Κύθηρα είναι ένα κρυμμένο στολίδι που βρίσκεται ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τα Κύθηρα ξεχωρίζουν για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική τους που θυμίζει πολύ τη Μάνη, τις απομακρυσμένες παραλίες τους και το μοναδικό φυσικό τους περιβάλλον. Είναι μάλιστα, σύμφωνα με τη μυθολογία, η γενέτειρα της Αφροδίτης, όπως αναφερόταν στην Ιλιάδα του Ομήρου. Το νησί είναι ιδανικό για όσους ψάχνουν έναν «ζωντανό», τουριστικό προορισμό, αλλά και για εκείνους που αναζητούν ήρεμες και χαλαρές διακοπές. Τα πιο τουριστικά μέρη των Κυθήρων είναι ο Αβλέμονας, η Αγία Πελαγία, η Χώρα και το Καψάλι, ενώ αν το εξερευνήσετε λίγο περισσότερο, θα ανακαλύψετε και τις «κρυφές» του τοποθεσίες - χωριουδάκια σε κορυφές βράχων, κρυφές παραλίες και μοναχικά μοναστήρια... Οι εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι πολλές! Ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα για επισκεφθείτε στα Κύθηρα είναι το Ενετικό Κάστρο, πάνω από τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Αυτό το κάστρο διαθέτει πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου και είναι το ιδανικό σημείο για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα στο πιο ρομαντικό σκηνικό. Εκτός από το Μεσαιωνικό Κάστρο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα μοναστήρια της Αγίας Μονής, της Αγίας Ελέσας και της Μυρτιδιώτισσας, καθώς και την εκκλησία μέσα στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Θα σας κλέψουν την ανάσα με την ομορφιά τους! Και φυσικά, επιβάλλεται μια βόλτα στην Παλαιοχώρα, το χωριό-φάντασμα των Κυθήρων, καθώς και μια βουτιά στην παραλία του Λαγκαδά.

history

Η ιστορία

Η ελληνική μυθολογία λέει ότι τα Κύθηρα ήταν η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης, γι' αυτό και υπήρχε ιερό προς τιμήν της στο νησί. Η ιστορία των Κυθήρων ξεκίνησε στους Μινωικούς χρόνους, με τους Μινωίτες να χρησιμοποιούν τα Κύθηρα ως ενδιάμεσο σταθμό για τα ταξίδια τους στη Δύση. Στην αρχαιότητα, τα Κύθηρα ήταν κυρίως υπό τον έλεγχο της Σπάρτης, αλλά συχνά καταλαμβάνονταν από τους Αθηναίους, καθώς βρίσκονταν σε ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο τα Κύθηρα ήταν έδρα Επισκόπου. Τον 7ο αιώνα μ.Χ., ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος δώρισε το νησί στον Πάπα, ο οποίος με τη σειρά του το έδωσε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το 1204 οι Φράγκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, καθώς και πολλά νησιά. Ο Μάρκος Βενιέρης κατέλαβε τα Κύθηρα το 1207 και έγινε μαρκήσιος των Κυθήρων. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας το νησί μετονομάστηκε σε Τσιρίγο και χωρίζεται σε τρεις επαρχίες: τον Μυλοπόταμο, τον Άγιο Δημήτριο (τη σημερινή Παλαιόχωρα) και το Καψάλι. Οι Ενετοί παρατήρησαν τη στρατηγική θέση του νησιού και ως αποτέλεσμα εγκαταστάθηκαν εκεί και άρχισαν να χτίζουν πολλές οχυρώσεις γύρω του. Ένα από αυτά είναι το ισχυρό κάστρο πάνω από τη Χώρα που σώζεται μέχρι σήμερα. Στις 21 Μαΐου 1800, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το ημιανεξάρτητο Ιόνιο Κράτος (που περιλάμβανε και τα Κύθηρα) υπό την εποπτεία του Σουλτάνου. Οι κάτοικοι των Κυθήρων συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση κατά της Τουρκοκρατίας. Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κύμα της μετανάστευσης εντάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν οι άνθρωποι έφευγαν μαζικά για την Αμερική και την Αυστραλία. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τα Κύθηρα συμμετείχαν στο πολιτικό κίνημα που δημιούργησε ο Βενιζέλος, σχημάτισαν αυτόνομη διοίκηση και ενίσχυσαν τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Η κατάληψη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς αύξησε τη μετανάστευση, η οποία έγινε ακόμη πιο έντονη μετά τον πόλεμο.

Ενετικό Κάστρο

Το Ενετικό Κάστρο των Κυθήρων είναι σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού. Χτίστηκε από τα τέλη του 12ου αιώνα έως τις αρχές του 13ου αιώνα στη Χώρα επί Ενετοκρατίας. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, παρέχοντας καλά σημεία παρατήρησης στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος ταυτόχρονα, το ονόμασαν «Μάτι της Κρήτης». Το κάστρο χτίστηκε σε διάφορες φάσεις αλλά το μεγαλύτερο μέρος ολοκληρώθηκε από τους Ενετούς το 1503 μ.Χ. οι οποίοι έκαναν κάποιες πρόσθετες εργασίες και επισκευές. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου του κάστρου υπήρχαν οι φυλακές ενώ στη δεξιά μια τεράστια στέρνα που χρονολογείται από την Ενετοκρατία. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες. Η παλαιότερη εκκλησία είναι η εκκλησία του Παντοκράτορα, που χτίστηκε το 1545 και διαθέτει εντυπωσιακές παλιές τοιχογραφίες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εκκλησία του κάστρου είναι η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, που χτίστηκε το 1580. Αρχικά ήταν καθολική, αλλά το 1806 έγινε ορθόδοξη εκκλησία.

Θυμαρίσιο Μέλι

Είναι το πιο γνωστό προϊόν των Κυθήρων και αυτό οφείλεται στη γεύση, αφού παράγεται από θυμάρι που δίνει την καλύτερη γεύση από άλλα μέλια. Μέχρι και ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξιος επέλεγε μόνο μέλι από τα Κύθηρα! Στα Κύθηρα μεταξύ άλλων υπάρχει και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κυθήρων για την υποστήριξη των παραγωγών, τη βελτίωση του προϊόντος, τη σωστή τυποποίηση και την αύξηση της παραγωγής. Μπορείτε να δοκιμάσετε το θυμαρίσιο μέλι των Κυθήρων στο πρωινό σας ή σαν επιδόρπιο και φυσικά, μην παραλείψετε να πάρετε λίγο μαζί σας! Μπορείτε να αγοράσετε θυμαρίσιο μέλι από τους ντόπιους καλλιεργητές του νησιού ή και από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό.

clouds

Χρήσιμες πληροφορίες

Καιρικές συνθήκες Κύθηρα

history

Αεροδρόμιο

Κ.Α. Κυθήρων "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" (KIT)