fbpx
SMI

ΣΑΜΟΣ

Τόπος εύφορος, πλούσιος και αυτάρκης, η Σάμος υπήρξε στην αρχαιότητα σπουδαίο οικονομικό κέντρο του Αιγαίου, αλλά και φάρος πολιτισμών: το νησί του Πυθαγόρα, με τα βραχώδη βουνά και τις καρπερές πεδιάδες του, είναι σήμερα ένας μαγνήτης αρχαιολογικού τουρισμού, ενώ η εγγύτητά της στις μικρασιατικές ακτές προσδίδει στη Σάμο έναν αέρα κοσμοπολιτισμού, που αντανακλάται στα σοφιστικέ καφέ και μπαράκια γραφικών παραθαλάσσιων χωριών όπως το Πυθαγόρειο, ή το Κοκκάρι. Τα κομψά αρχοντικά και τα παροπλισμένα καπνεργοστάσια υφαίνουν ένα πέπλο ατμοσφαιρικής νοσταλγίας γύρω από το Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ σπουδαία μνημεία όπως το Ευπαλίνειο Όρυγμα και το Ηραίο, αλλά και φυσιολατρικοί προορισμοί σαν τους καταρράκτες στο Ποτάμι και την καταπράσινη ρεματιά στο Αηδόνι, θα σας δώσουν αφορμές για απολαυστικές βόλτες στο τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.

Επιβάτης
Επιβάτες
Ευπαλίνειο Όρυγμα
Ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής του, το αρχαίο υδραγωγείο της Σάμου κατασκευάστηκε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα με τεχνικές που δεν προσεγγίζονται απροβλημάτιστα ακόμη κι από τους μηχανικούς του σήμερα: μήκους άνω των χιλίων μέτρων, η σήραγγα διανοίχθηκε σε βάθος 80 μέτρων από τις δυο πλευρές του βουνού προκειμένου τα νερά του βόρειου τμήματος του νησιού να φτάσουν στο άνυδρο νότιο. Οι εργασίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα από τις δυο πλευρές και τα συνεργεία κατάφεραν να συναντηθούν στην καρδιά του βουνού με μόλις 5 μέτρα απόκλιση.
Ηραίο
Ο μεγαλύτερος ναός στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας είχε υπάρξει αυτός εδώ ο αφιερωμένος στην θεά Ήρα, που σύμφωνα με τις καταγραφές του Ηροδότου αριθμούσε 155 κίονες ιωνικού ρυθμού. Κομμάτι του συμπλέγματος αποτελούσε και η στρωμένη με πέτρα Ιερά Οδός που συνέδεε το Πυθαγόρειο – τότε πρωτεύουσα του νησιού – με τον ναό, ο οποίος αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου
Απολιθώματα οστών με ηλικία που φτάνει τα 7 εκατομμύρια έτη, σπάνια πετρώματα και σημαντική συλλογή δειγμάτων της χλωρίδας της Σάμου και το ευρύτερου Αιγαίου εκτίθενται σ’ αυτό εδώ το μουσείο στο χωριό Μυτιληνιοί. Εδώ θα δείτε και το γνωστό «Καπλάνι της Βιτρίνας», ένα αιλουροειδές που είχε φτάσει στο νησί από τις μικρασιατικές ακτές, και το οποίο ενέπνευσε το περιώνυμο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη.
Παραλίες
Μυριάδες αφορμές για οργανωμένες και μη βουτιές θα βρείτε κατά μήκος της αμμουδερής ακτογραμμής που εκτείνεται από το Πυθαγόρειο μέχρι το Ηραίο, υπέροχα διάφανα νερά περηφανεύονται η Χρυσή Άμμος και ο Λιμιώνας, ενώ θα χορτάσουν τα μάτια σας βότσαλο (και τα wind surf αέρα) στο Κοκκάτι και την Τσαμαδού. Η Τσαμπού είναι η αγαπημένη των γυμνιστών, ενώ οι πιο παρθένες παραλίες του νησιού βρίσκονται στα δυτικά, προσβάσιμες σχεδόν αποκλειστικά με τετρακίνηση ή πεζοπορία: το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι (προστατευόμενη περιοχή Natura στην οποία φωλιάζει η Μεσογειακή Φώκια), ο κολπίσκος του Αγίου Ιωάννη και η Πλάκα είναι οι πιο χαρακτηριστικές. Τις οικογενειακές ανάγκες καλύπτουν η Μυκάλη και τα ρηχά νερά της Ψιλής Άμμου, ενώ ιδιαίτερη εμπειρία είναι και το μπάνιο στην παραλία Ποτάμι, που αντλεί το όνομά της από το ποταμάκι που καταλήγει στα νερά της — ακολουθήστε αντίστροφα τη ροή του, για να βρεθείτε σ’ έναν υπέροχο καταρράκτη, με τα δροσερά νερά της φυσικής πισίνας του να περιμένουν να σας δροσίσουν από τον περίπατο.
Σαμιώτικα Κρασιά
Γνωστά για τις γλυκόπιοτες, μεθυστικές τους ιδιότητες, τα σαμιώτικα κρασιά είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα της Ελλάδας. Προέρχονται από τον μικρόρωγο μοσχάτη του νησιού, που καλλιεργείται σε αναβαθμίδες σκαρφαλωμένες στα βουνά, σε υψόμετρο έως και 900 μέτρα, εκμεταλλευόμενες την κλίση των ορεινών περιοχών.
Γεμιστή πλάτη κατσικιού
Ένα από τα πιο μπελαλίδικα – αλλά γι’ αυτό και ένα από τα νοστιμότερα – φαγητά της σαμιώτικης κουζίνας, η πλάτη του κατσικιού γεμίζεται με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα (ρύζι, συκώτι, μπαχάρια και μυρωδικά), της οποίας τη θέση κατέχει δικαιωματικά στο τραπέζι των Χριστουγέννων, αλλά και άλλων σημαντικών γιορτών και γεγονότων, όπως γάμοι, βαφτίσεις κ.ά.
Καλοκαιρινά γιαπράκια

Εμπλουτισμένη εκδοχή των γεμιστών, όπου στις ντομάτες κάνουν παρέα γεμιστά κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκυθανθοί και ό,τι άλλο –κυριολεκτικά—έχει ο μπαξές, τα γιαπράκια είναι κλασικό καλοκαιρινό φαγητό των Σαμιωτών, που γεμίζει λαχταριστές μυρωδιές της γειτονιές των γραφικών χωριών της ενδοχώρας.

RESTAURANTS

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία: 2273087315

Αεροδρόμιο: 2273087800

ΚΤΕΛ: 2273027262

Ραδιοταξί: 2273028404

Λιμεναρχείο: 2273027318

Νοσοκομείο: 2273083100

Tab Content