fbpx
JNX

ΝΑΞΟΣ

Στην κορυφή των προτιμήσεων ανάμεσα στα ελληνικά νησιά τα τελευταία χρόνια, η Νάξος παραμένει ένα νησί σε άμεση επαφή με την παράδοσή του, ενσωματώνοντας οργανικά τις ανάγκες του για ανάπτυξη με αυτές για την παροχή μιας αυθεντικής, ανόθευτης εμπειρίας. Με τις πανέμορφες, αμμουδερές παραλίες της σε πρώτο πλάνο, αλλά και την πλούσια ιστορία των οικισμών και του αρχαιολογικού της τοπίου στο υπόβαθρο, η πλούσια πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά του νησιού πάει χέρι-χέρι με την εξέλιξη των τουριστικών υποδομών της, παντρεύοντας αρμονικά την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού με την γνήσια εμπειρία φιλοξενίας που παρέχουν στους επισκέπτες της.

Επιβάτης
Επιβάτες

Οικισμοί

Η Πορτάρα στην άκρη του λιμανιού της Χώρας είναι εικόνα εμβληματική ενός νησιού σε άμεση επαφή με την παράδοσή του, σημάδια της οποίας στεφανώνουν το γραφικό χρώμα της πρωτεύουσας του νησιού, εποπτεύοντας την από το μεσαιωνικό οικισμού του κάστρου στο λόφο. Το τουριστικό μονοπάτι του νησιού ξεδιπλώνεται στη διαδρομή της δυτικής ακτογραμμής, με τα παραλιακά θέρετρα του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας να προσφέρουν άριστες επιλογές διαμονής, ενώ η βόλτα στην ενδοχώρα οφείλει μια στάση στο καλοδιατηρημένο πυργομονάστηρου του Μπαζαίου στον κάμπο της Αγιασού, στον ημιορεινό και σχεδόν ολομαρμάρινο Απείρανθο που φαίνεται ανέγγιχτος απ’ το πέρασμα του χρόνου, αλλά και στους περίφημους «κοιμισμένους» Κούρους, όπως ο δεκάμετρος γίγαντας που κείται ημιτελής από τον 6ο αιώνα π.Χ. στο ιερό χωριό του Απόλλωνα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Στο Κάστρο της Χώρας, το κτήριο της πρώην Εμπορικής σχολής (όπου είχε φοιτήσει και ο Νίκος Καζαντζάκης), λειτουργεί πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο του Νησιού, όπου εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα νεότερα νεολιθικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρωτοκυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια αλλά και οι πλούσιες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής (τέλος 2ης χιλιετίας π.Χ.) και της γεωμετρικής περιόδου (9ος-8ος αι. π.Χ.).

 

Παραλίες

Με τη διαδρομή από τη Χώρα προς το Πυργάκι να συγκεντρώνει τις δημοφιλέστερες των παραλιών, οι δυο διαδοχικές ακτές του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας συγκεντρώνουν στις τεράστιες ακτογραμμές τους το μεγαλύτερο οικογενειακό ενδιαφέρον χάρη στην πληθώρα εγκαταστάσεων και παροχών, ενώ η εξίσου τεράστια και ανά σημεία οργανωμένη Πλάκα είναι η αγαπημένη των φανατικών των water sports. Η Μικρή Βίγλα συγκεντρώνει τους surfers, ενώ οι πιο περιπετειώδεις των επισκεπτών διασκορπίζονται στις νότιες ακτές: στις αμμοθίνες και τους κέδρους του Αλυκού, στο αμμουδερό Πυργάκι και τον ρετρό οικισμό της Αγιασού. Απομόνωση προσφέρουν ο βοτσαλάτος Όρμος του Αμπραάμ στα βορειοδυτικά, ή η Μουτσούνα στα ανατολικά, την οποία διαδέχεται ο γαλαζοπράσινος Πάνορμος με θέα στις Μικρές Κυκλάδες.

Πατάτα Νάξου

Η σταρ της αγροτικής παραγωγής του νησιού, η πατάτα Νάξου είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και ξεχωρίζει από το μικρό ομοιόμορφο σχήμα και τη γερή της φλούδα. Η χαμηλή της υγρασία την καθιστά ιδανική για φούρνο και τηγάνι και παρ’ ότι μπορεί να ανήκει σε διάφορες ποικιλίες, αποκτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χάρη στο ήπιο κλίμα και το αμμώδες έδαφος του νησιού.

Αρσενικό και Θηλυκό τυρί Νάξου

Από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, το τυρί της Νάξου ωριμάζει μέσα σε μούργα λαδιού, και χαρακτηρίζεται από τη μεστή, βουτυρένια γεύση του. Πιο δυνατή στο Αρσενικό, που είναι πρώτο τυρί που τυροκομείται από το φρέσκο γάλα κι έτσι παίρνει όλο το βούτυρο, η γεύση είναι πιο ήπια στο Θηλυκό, που βγαίνει αμέσως μετά, έχει πιο λευκό χρώμα, ισορροπημένη αλμύρα και χαμηλά λιπαρά, σαν στερεή εκδοχή γευστικής κι αφράτης μυζήθρας.

RESTAURANTS

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία: 2285022100

Αεροδρόμιο: 2285024816

Λιμεναρχείο: 2285022300

ΚΤΕΛ: 2285022291

Ραδιοταξί: 2285024331

Νοσοκομείο: 2285360500

Tab Content