fbpx
MLO

ΜΗΛΟΣ

Αναρίθμητες και πανέμορφες γαλαζοπράσινες παραλίες, αλλά και επιβλητικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο της Μήλου: ενός νησιού που ξεχωρίζει όχι μόνο χάρη στη φυσική του ομορφιά, αλλά και στην ολοκληρωμένη εμπειρία χαλάρωσης και απόδρασης που προσφέρει. Χαρακτηρισμένη ως «η νέα Σαντορίνη» από διεθνείς ταξιδιωτικές λίστες που την υποδεικνύουν σταθερά ως έναν από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους προορισμούς παγκοσμίως, η Μήλος χαράσσεται στη μνήμη των επισκεπτών ως ένα τοπίο μοναδικής γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας, με την πληθώρα των 75+ παραλιών της (οι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο νησί του Αιγαίου) να προσφέρουν καλειδοσκοπική ποικιλομορφία πετρωμάτων, χρωματισμών και τοπομορφολογιών, που αποδεικνύουν με τον πιο απλό, χειροπιαστό τρόπο, τον χαρακτηρισμό του νησιού ως ζωντανό γεωλογικό μουσείο.

Επιβάτης
Επιβάτες

Αδάμαντας και Πλάκα

Ένα από τα μεγαλύτερο φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, ο Αδάμαντας είναι η καρδιά της τουριστικής κίνησης της Μήλου. Γεμάτη μπαρ και καφέ, η παραλιακή περατζάδα έχει τη θορυβώδη χάρη της, μια βόλτα όμως αξίζει και το Εκκλησιαστικό Μουσείο στον σπάνιας αρχιτεκτονικής ναό της Αγίας Τριάδας, καθώς και το σύγχρονο Μεταλλευτικό Μουσείο, πού θα σας δώσει τις απαραίτητες βάσεις για να ανακαλύψετε κατόπιν το ενδιαφέρον γεωλογικό βιογραφικό του νησιού με εξορμήσεις στα παροπλισμένα αλλά άκρως υποβλητικά θειωρυχεία με τις ιαματικές πηγές, αλλά και στο γιγαντιαίο όσο και εντυπωσιακό μεταλλείο της Αγγεριάς. Λίγο πιο πάνω, σκαρφαλωμένη σ’ ένα από τα πιο ψηλά σημεία του νησιού, βρίσκεται η Πλάκα, που κρατά ανέπαφο το κυκλαδίτικο χρώμα της και συγκεντρώνει τους επισκέπτες του νησιού στα γραφικά, ασβεστωμένα στενοσόκακά της όταν αρχίζει να σουρουπώνει. Όμορφες μπουτίκ, κομψά μπαρ και προσεγμένα παραδοσιακά ταβερνάκια συνθέτουν το ρομαντικό σκηνικό, κρατήστε όμως και λίγο χρόνο για το ενετικό Κάστρο του 13ου αιώνα, με τη μοναδική θέα και την όμορφη εκκλησία της Παναγιάς της Θαλασσίτρας.

Κίμωλος και περίπλους του νησιού

Από τα Πολλώνια ξεκινά ferry που σας περνά ακόμα και για μονοήμερη στο ράθυμο και γραφικό μικρονήσι της Κιμώλου, με γαλήνιο κυκλαδίτικο άρωμα στο Χωριό, με το κάστρο, τις εκκλησίες του 17ου αιώνα και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Στην Κίμωλο κάνουν στάσεις και τα ημερόπλοια που κάνουν το γύρο του νησιού, η διαδρομή τους όμως περιλαμβάνει και στάσεις σε όλες τις δημοφιλείς παραλίες της Μήλου, μεταξύ των οποίων το καρτποσταλικό Κλέφτικο. Εναλλακτικά, ιδιωτικά πλοιάρια που καλύπτουν μικρότερη διαδρομή αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σ’ αυτήν την παραλία – έμβλημα του νησιού, μπορούν να σας συστήσουν και τα υπέροχα νερά της ακατοίκητης Πολύαιγου.

 

Παραλίες

Το σεληνιακής ομορφιάς τοπίο του Σαρακίνικου με τα ολόλευκα γλυπτά βράχια του είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της Μήλου, το Κλέφτικο είναι η ντίβα του νησιού και μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου γεμάτη σπηλιές και υδάτινους διαδρόμους μέσα από τα βράχια (προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης), τα τιρκουάζ νερά του Τσιγκράδου αναπληρώνουν για τη δυσκολία της «αναρριχητικής» πρόσβασης από ζόρικο μονοπάτι, ο Γέρακας ενδείκνυται για χαλάρωση στη λευκή αμμουδιά με τους αμμόλοφους και τα καταγάλανα νερά, το πολυσυλλεκτικό Παλιοχώρι με οργανωμένο τμήμα, βοτσαλωτό κομμάτι προσφιλές σε γυμνιστές, αλλά και μικρό κολπάκι με θερμά νερά έχει κάτι για όλους, ενώ το ο οργανωμένος Προβατάς με τη χρυσοκόκκινη αμμουδιά, τα ρηχά νερά και τις κοντινές ταβέρνες, λύνει τις οικογενειακές ανάγκες.

Μηλέικος μπελτές

Εξαιρετικά συμπυκνωμένος πελτές άνυδρης ντομάτας Μήλου (12 κιλά ντομάτας βγάζουν μόλις 1 κιλό πελτέ μ’ αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική της Μήλου), αποτελεί παραδοσιακό ορεκτικό με γεύση και άρωμα του τόπου. Επάνω σε ζυμωτό ψωμί ή παξιμάδι, με λίγο ελαιόλαδο, είναι απίστευτη νοστιμιά, ενώ φυσικά, συμμετέχει και στα μαγειρέματα.

Τοπικά τυριά

Παραδοσιακά φτιαγμένα από αιγοπρόβειο γάλα (συχνά μόνο κατσικίσιο, ανάλογα της εποχής), τα τυριά της Μήλου προκύπτουν συνήθως απ’ την ίδια τυροκόμηση, ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης. Η μανούρα είναι το πρώτο που βγαίνει απ’ τα τηροκομεία μετά από 20 περίπου μέρες ωρίμανσης, ενώ στο τέλος της τυροκομίας, μετά από ωρίμανση έξι μηνών με τακτικές επαλείψεις με ελαιόλαδο και θρούμπι και ωρίμανση στις φυσικές σπηλιές του νησιού, προκύπτει το σκληρό Μηλέικο τυρί. Ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι και μυζήθρα είναι επίσης δημοφιλή προϊόντα του νησιού.

RESTAURANTS

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία: 2287021378

Αεροδρόμιο: 2287028410

Λιμεναρχείο: 2287023360

ΚΤΕΛ: 2287022451

Ραδιοταξί: 2287022219

Νοσοκομείο: 2287360001

Tab Content