fbpx
AXD

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Με σήμα κατατεθέν της έναν από τους πιο επιβλητικούς φάρους της Χώρας, η Αλεξανδρούπολη είναι ένα μωσαϊκό πολιτισμών και εθίμων, με δύση και ανατολή να συναντιούνται καθημερινά στα στενάκια, τους δρόμους και τις κεντρικές αγορές της. Πόλη ανοιχτή και εξωστρεφής, μοστράρει τον κοσμοπολιτισμό της στα καφέ και τα εστιατόρια της παραλιακής και θυμάται την πλούσια και περιπετειώδη ιστορία της στην αρμένικη εκκλησία και το κουκλίστικο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Σχεδιασμένη από Ρώσους 1870 με το όνομα «Δεδέ Αγάτς» («Το Δέντρο του Παππού»), πήρε το σημερινό της όνομα το 1920 προς τιμήν του τότε βασιλιά Αλέξανδρου και χάρη στην δυναμική της τουριστική υποδομή, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στην περιοχή του Έβρου και τα φυσικά μουσείa βιοποικιλότητας που είναι το Δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου.

Επιβάτης
Επιβάτες

Φάρος

Εμβληματικό σημείο της πόλης και ναυτικό της σύμβολο, βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, δίπλα στο λιμάνι και την πολυσύχναστη παραλιακή της. Στέκει εκεί από το 1850, τότε που τον ύψωσαν τεχνικοί της Γαλλικής Εταιρείας Φάρων και Φανών της Μεσογείου, σε σύμβαση με την τότε τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο και έξοδο στον Ελλήσποντο. Ένας από τους λίγους επιτηρούμενος φάρους σήμερα, έχει ύψος 27 μέτρων και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης.

 

Δάσος Δαδιάς

 

Προστατευόμενη ζώνη σπάνιας φυσικής ομορφιάς και βιότοπος τριών από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, είναι αγαπημένος τόπος προσκυνήματος για τους διεθνείς ορνιθοπαρατηρητές, με την πρόσβαση να επιτρέπεται μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, λόγω των ευαίσθητων βιολογικών ισορροπιών του. Ο πιο ξεκούραστος τρόπος για να παρατηρήσετε τα σπάνια αρπακτικά, αλλά και να ενημερωθείτε για το οικοσύστημα της Δαδιάς, είναι να συμμετάσχετε στις ξεναγήσεις που διοργανώνει το Οικοτουριστικό Κέντρο (2554032209). Η βόλτα διαρκεί μία ώρα, ενώ για την πεζοπορία μέχρι το παρατηρητήριο θα χρειαστείτε 2-3 ώρες.

 

Δέλτα Έβρου

 

Λιμνοθάλασσες, έλη, αμμοθίνες και μικρές νησίδες συνθέτουν το ζωντανό και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου, οι πλωτές ξεναγήσεις στο οποίο λειτουργούν ως φυσικό αγχολυτικό, ενώ οι πάπιες, οι αγριόχηνες, οι κύκνοι κι οι θαλασσαετοί που θα ξεπετάγονται διαρκώς από τις πυκνές καλαμιές, θα σας κάνουν να ευγνωμονείτε την έμπνευσή σας να πάρετε μαζί το powerbank για να κρατήσετε ζωντανή τη μπαταρία του κινητού σας όσο τραβάτε φωτογραφίες. Για τις περιηγήσεις επικοινωνήστε με τα τουριστικά κέντρα Φερών (2555024310) και Τραϊανούπολης (2551061000).

Λαχανιά και τσιγεροσερμάς

Ζυγούρι η μοσχάρι μαγειρεμένο με λάχανα, ντοματάκια και κόκκινη καυτερή πιπεριά, η λαχανιά είναι το χαρακτηριστικό αντίδοτο των νοικοκυρών της Αλεξανδρούπολης για τα κρύα του χειμώνα, ενώ ο τζιγεροσορμάς, μια ντελικάτη λιχουδιά που αποτελείται από ρύζι, αρνίσια συκωτάκια, αντεράκια, κρεμμυδάκια και μπόλικα μυρωδικά τυλιγμένα σε μπόλια αρνιού, είναι το παραδοσιακό πασχαλινό ορεκτικό των μερακλήδων. Και τα δυο μπορεί να βρει κανείς και σε αρκετά μαγέρικα της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

RESTAURANTS

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία: 2551066300

Αεροδρόμιο: 2551089314

ΚΤΕΛ: 2551026479

Ραδιοταξί: 2551033500

Νοσοκομείο: 2551353000

Alexandroupoli
Alexandroupoli
18°
few clouds
Υγρασία: 62%
Άνεμος: 7m/s Β-ΒΑ
Ανώτερη 18 • Κατώτερη 18
27°
ΤΕ
28°
ΠΕ
29°
ΠΑ
30°
ΣΑ
Weather from OpenWeatherMap